7 maart 2008

 

Is een fusie mogelijk tussen een ontbonden vennootschap (door het verstrijken van haar duur zoals bepaald in haar statuten) en een naamloze vennootschap?

  

Is een fusie mogelijk tussen een ontbonden vennootschap (door het verstrijken van haar duur zoals bepaald in haar statuten) en een naamloze vennootschap? Indien ja, welke zijn de implicaties van deze verrichting voor het revisoraal verslag met betrekking tot de fusie?

 

Een vennootschap is van rechtswege ontbonden door het verstrijken van haar duur zoals bepaald in haar statuten (art. 139, 1° W. Venn. / art. 2:71, 1° WVV).

 

Indien de termijn van een naamloze vennootschap die voor een beperkte duur werd opgericht, is overschreden, dan kan de ontbinding van de vennootschap niet meer worden tegengehouden. De continuïteit van de vennootschap kan evenwel worden gegarandeerd door een fusie waarbij de ontbonden vennootschap mits naleving van artikel 681 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 12:12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen in een nieuw opgerichte vennootschap wordt ingebracht (cf. F. Bouckaert, Notarieel vennootschapsrecht, in NV en BVBA, Deel I, Antwerpen, Kluwer, 2000, p. 885-886).

 

Immers, voormeld artikel 681 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 12:12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen bepaalt:

 

Fusie of splitsing kan ook plaatsvinden wanneer één of meer van de vennootschappen waarvan het vermogen zal overgaan, in vereffening zijn of in staat van faillissement verkeren, mits zij nog geen begin hebben gemaakt met de uitkering van hun vermogen aan hun vennoten.

  In dat geval worden alle taken die krachtens deze titel rusten op het orgaan dat belast is met het bestuur van de vennootschap die in vereffening is of zich in staat van faillissement bevindt, vervuld door de vereffenaars of door de curatoren.” /

 

Fusie of splitsing kan ook plaatsvinden wanneer één of meer vennootschappen waarvan het vermogen overgaat, in vereffening zijn of in staat van faillissement verkeren, mits zij nog geen begin hebben gemaakt met de uitkering van hun vermogen aan hun vennoten of aandeelhouders.

  In dat geval worden alle taken die krachtens deze titel rusten op het bestuursorgaan van de vennootschap die in vereffening is of zich in staat van faillissement bevindt, vervuld door de vereffenaars of door de curatoren.”.

 

Een fusie veronderstelt het bestaan van twee vennootschappen. Bijgevolg vereist de fusie een bestaande vennootschap, eventueel sinds kort opgericht, die de ontbonden vennootschap door het verstrijken van haar duur kan overnemen door middel van een fusie.

 

Aangezien het om een fusie door overneming gaat, zal er overeenkomstig artikel 695 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 12:26 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen een verslag van een commissaris, bedrijfsrevisor of externe accountant moeten worden opgesteld.

 

De fusie is één mogelijkheid, doch aangezien elk geval een individuele beoordeling vereist, moet, in voorkomend geval, worden overlegd met o.m. een belastingconsulent om de fiscale voorwaarden en gevolgen van de vooropgestelde verrichting te bespreken.

______________________________

Disclaimer: Hoewel het Informatiecentrum voor het Bedrijfsrevisoraat (ICCI) met de grootste zorgvuldigheid de ontvangen vragen behandelt en hiervoor beroep doet op personen met de vereiste bekwaamheden, wordt ten aanzien van de antwoorden geen enkele garantie geboden en draagt het geen enkele contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit feitelijke of juridische vergissingen die werden begaan in het kader van de verstrekte antwoorden en informatie. Het antwoord wordt alleen in de taal van de vraagsteller overgenomen. De lezer en in het algemeen de gebruiker van dit antwoord blijft als enige verantwoordelijk voor het gebruik daarvan.